Naturvernforbundet i Rogaland gir eget innspill til representantforslag 82 S (2020-2021) om vilkårsrevisjon/konsesjonsbehandling av Røldal-Suldal. 
Innspillet er et tillegg til fellesinnspill fra landsdekkende natur- og friluftsorganisasjoner.

Utbyggingene som den gang på 1960-tallet fikk konsesjon, var basert på datidens fraværende krav til natur- og miljøhensyn. Det førte til en av de mest natur- og miljøskadelige vassdragsutbygginger i historien, og resultatet har i seks tiår preget hele lokalsamfunnet og naturen på negativt vis. 

Vannstrengene ble kuttet uten krav til minstevannføring og store arealer av villmark med myrer og vegetasjon ble lagt under vann. Hele setergrender forsvant og landskapet mistet sine fosser og sitt særpreg. Reguleringene av vannmagasinene har store nivåforskjeller og gir en natur full av sår. Store landskapsområder ble forvandlet til industriområder.

På 1960-tallet visste man lite om totalvirkninger, og forskjellige vannkraftutbygginger ble ikke sett i sammenheng med hverandre og hvilke skadevirkninger de medførte.

Lokalbefolkningen ble lovet goder som var urealistiske og fikk symbolske erstatninger for tapte levevilkår og tapt natur.

I dag vet vi at neddemming medfører store klimautslipp fra biologisk materiale som degraderes til utslipp av metan og CO2. I tillegg blir de samme arealene tatt ut av systemet som binder store mengder CO2. Endringen i vannsystemer og areal påvirker naturmangfoldet på alle plan og de bidrar til tap av antall arter og mengden i artene. 

Tap av naturmangfold er i dag sidestilt med samme alvorlighetsgrad som klimakrisen. Det har lite for seg å skaffe tilveie elektrisk kraft for å redde kloden fra klimakrise dersom den samme aktiviteten medfører tap av naturmangfold.
I 2021 har FN erklært det neste tiåret som starten på en global restaurering av natur for å sikre levelige vilkår til jordens befolkning i framtiden. Det forplikter også Norge som må gjøre hva vi kan for å rette opp i fortidens feil.

Naturvernforbundet i Rogaland vil derfor oppfordre våre politikere om å ta de nødvendige skritt som gavner natur og etterkommere. Basert på en kunnskap vi har i dag, og som manglet eller ikke ble vektlagt på 1960-tallet, kan vi nå bøte på noen av skadene. Derfor mener vi at Røldal-Suldal anleggene må bli underlagt ny konsesjonsbehandling etter dagens krav til god naturforvaltning.

Mvh
Naturvernforbundet i Rogaland 

Hallgeir  Langeland 
Styreleder

Rune Folkvord
Vassdragsvernrådet

Postboks 441 Sentrum, 4002 Stavanger

Tlf.: 51 52 88 11 /Mob.: 416 83 238 

E-post: rogaland@naturvernforbundet.no 

Nettside: rogaland-naturvern.no


Stavanger 03.02.2021

Erik Thoring
Daglig leder

Besøk: Mostun natursenter,

Henrik Ibsensgate 59, Stavanger

Bank: 3201 41 37571

Org.nr.: 971 339 993

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..